si tu vei gandi intr-o zi la fel ca mine.

INVATA CUM SA FII UN TEMPLU PUTERNIC

Dragaica sau sanzaenele - leac si traditie.


Floarea Sfantului Ioan denumita si Dragaica este o planta destul de mirositoare avand aroma mierii de albine , are flori mici galbene si creste in toate zonele din tara si se culege in luna Iulie.
24 Iunie reprezinta trecerea de la echinoptiul de Primavara la cel de vara fiind si cea mai lunga zi din an.
Dragaica sau Sanzaienele este o sarbatoare care cinsteste recoltele , avand radacini in mitologia greaca si cea romana.In traditia romaneasca sunt mai multe legende fiecare avand o alta interpretare in functie de zona .
Trditia spune ca: in ziua de Sanzaene fetele se aduna si pleca pe camp unde culeg spice din care fac cununite pe care le pun pe cap pentru a arata bogatiile campului. ele mai culeg si flori de camp in buchete printre care si dragaica ,pe care o vor aseza sub cap seara la culcare pentru a visa ursitul. Fetele ssunt asteptate de catre baietii satului care la fel au un simbol al trecerii de la primavara la vara un steag impodobit cu flori de camp care semnifica cea mai lunga zi din an. Ei vor lua fetele la hora pe ulitele satului si vor alege cea mai frumoasa fata punandu-i denumirea de Dragaica.
In alte zone se spune ca in miezul noptii Sanzaenele sunt niste iele frumoase care se plimba prin paduri ssi care cauta izvorul vietii unde se vor scalda , pentru a ramane vesnic frumoase ssi iubite de catre barbati .Ele au culori purpurii si pot fi vazute de catre cei care intr-adevar sunt indragostiti.
Toti cei care culeg aceasta planta o folosesc in ritualuri pentru apararea gospodariei ,leacuri pentru diverse boli si pentru aducerea ursitului.
Lecuri; Dragaica sau floarea Sf. Ioan , datorita proprietatilor sale este folosita in remedii ca;
Aafectiuni ale glandei tiroide, in dermatite , eczeme, psoriazis, rani , boli ale sistemului nervos, reumatism, boli ale rinichilor.
Curata ficatul, pancreasul si splina. Este folosita si pentru tulburari ale sistemului limfatic.
Ceaiulde dragaica .
Uz intern; se pun 15-20 de grame floare la 1L de apa clocotita si se lasa la infuzie cateva minute, se poate bea cu inghitituri mici pe intreg parcursul zilei.
Uz extern; se fac bai locale sau spalaturi in functie de necesitati , in special boli ale pielii precum si in reumatism.Ceaiul se prepara din 60-100 grame de floare la 1L de apa si se fierbe aproxximativ 15 minute.Se poate folosi pentru gargara in afectiuni limfatice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu