si tu vei gandi intr-o zi la fel ca mine.

INVATA CUM SA FII UN TEMPLU PUTERNIC

ZIUA INTERNATIONALA A ASTRONOMIEI.

Ziua Internationala a Astronomiei, este cunoscuta din anul 1973 , mai intai in S.U.A. si apoi in toata lumea. Sunt multe tari in care elevii au ca obiect de studiu Astronomia care imbogatesc cunostintele generale despre marele Univers. Astrofizicienii si astronomii ne inbogatesc cunostintele celor care suntem interesati despre corpurile ceresti ce graviteaza in sistemul nostru solar.
Soarele_este o stea galbena in jurul careia se rotesc patru planete telurice,patru planete de
gaz,patru planete pitice si alte corpuri ceresti.
Mercur_ este o planeta telurica , cea mai apropiata de Soare , nu are sateliti si nu s-au observat semne de viata.
Venus_ Lucifer cea dea doua planeta de la Soare este o planeta telurica cea mai apropiata deTerra. Nu are sateliti si este o planeta stancoasa, relieful este asemanator cu cel pamantean ,
Pamantul _Terra . Prezenta apei face ca Pamantul sa fie deosebit fata de alte planete din sistemul solar si prin faptul ca exista viata. Pamantul are un satelit natural acesta fiind Luna
Luna_se roteste in jurul Terrei ,cercetatorii spun ca se indeparteaza de Terra cu 3 cm. pe an.
Marte _ este ultima planeta telurica si a patra din sistemul nostru solar se crede ca pe Marte a existat apa . Marte are doi sateliti naturali, Phobos si Deimos .
Jupiter_este cea mai mare planeta a sistemului nostru solar si care a atras in gravitatia sa mai mult de 60 de asteroizi cu forme neregulate.
Saturn_ este cea mai indepartata planeta ce poate fi vazuta cu ochiul liber si are mai mult de 60 de sateliti cel mai mare fiind Titan.
Uranus_ are 27 se sateliti cei mai importanti fiind :Miranda, ariel, Umbriel, Oberon si Titania.
Neptun_ cea mai mica si cea mai rece dintre planetele gazoase. Are sase inele nu prea dense ,greu de observat si 13 sateliti mici unul din ei fiind cel mai mare Triton.
Pluto_ face parte din grupul planetelor pitice si a fost descoperita in anul 1930 ,Pluto este un singuratic de piatra si gheata.
Eris_este cea mai mare planeta pitica cunoscuta pana in prezent si contine roca de gheata.
Ceres_este o planeta pitica si contine silicati amestecati cu gheata.

Centura Kuiper _inconjoara sistemul solar, dincolo de orbita lui Neptun,cu corpuri ceresti inghetate,asemanatoareunor comete.
Norul lui Oort_denumit astfel dupa astronomul olandez Jan Hendrik Oort, este un rezervor sferit de comete cu perioada lunga .
Asteroizi sunt resturile unei planete telurice . Fiecare grup de asteroizi are propriile orbite , intersectandu-se uneori cu plantele sau ciocnindu-se intre ei .
Cometele sunt corpuri ceresti formate din roci .
Meteori si meteoritii . Sunt fragmente de comete si asteroizi care produc Dare luminoase in atmosfera superioara a Pamantului numite stele cazatoate .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu