si tu vei gandi intr-o zi la fel ca mine.

INVATA CUM SA FII UN TEMPLU PUTERNIC

PLANTELE-puteri vindecatoare

Din cele mai vechi timpuri oamenii au folosit plantele pentru diferite afectiuni si le-au luat drep ,,leacuri''spunand ca au puteri misterioase,fiind folosite prin descantece de catre unele persoane cu anumite calitati .Cu timpul cercetatorii au dezvaluit ca plantele medicinale au in compozitia lor diferite substante chimice care au puteri miraculoase pentru sanatatea omului. Unele plante au in continutul lor substante cu actiune antibiotica. _coada soricelului ,musetelul,usturoiul,ceapa,sunatoarea,patlagina. Plantele medicinale au diverse substante medicamentoase active care se obtin prin mai multe procedee de preparatie ca:- -infuzia,decoctul,maceratia,digestia, se folosesc diferiti dizolvanti ca:apa, vinul, alcoolul ,otetul,uleiul etc. -Infuzia:sau ceaiul este forma cea mai simpla de preparare, apa clocotita se pune planta maruntita 1-2 lingurite de planta la un sfert de litru de apa,se lasa vasul cu infuzie 15 minute acoperit cu capacul. - Decoctul , sau fierberea se face din floare ,frunze si partea lemnoasa care se fierbe separat intr-un timp de 30-40 minute -Maceratia: sau plamadirea la rece se foloseste la prepararea extractelor apoase, a vinurilor, tincturilor si oteturilor medicinale. Maceratiile apoase se prepara pentru cel mult 24 de ore si se pastreaza la rece in sticle de culoare inchisa.
- Digestia sau plamadeala la cald : este o maceratie a plantei cu un dizolvant oarecare , se face la cald la temperatura de 40-60°C . In acest mod se prepara unele uleiuri medicinale
- Cataplasma sau obojoeala : Este un preparat de consistenta moale care se obtine din planta maruntita amestecata cu apa pana se formeaza o pasta . aceasta se aplica pe zona bolnava .
- Tincturile medicinale sau esentele : Se obtin prin tratarea plantelor medicinale cu alcool de diferite concentratii 30-40°C timp de 12-14 zile . Se folosesc pentru uz intern , sub forma de picaturi .
- Siropurile medicinale : Sunt soluti extractive apoase , la care se adauga zahar ( 640g zahar la 300ml apa )
- Vinurile medicinale : se prepara prin macerarea plantelor maruntite 30-50 g planta la 1000ml vin natural . Macerarea se face 7-8 zile la temperatura camerei .
- Oteturile medicinale : Se prepara prin macerarea plantelor maruntite in otet de vin la temperatura camerei , timp 7-8 zile . Se folosesc plante aromatice in proportie de 5-10 g la 1000 ml otet . Oteturile medicinale se intrebuinteaza numai pentru uz extern .
- Baile de plante : Aceste bai pot fi pregatite astfel : plantele se pun intr-un saculet de panza se introduc intr-un vas de 3 -5 L si se lasa la fiert 15-20 min . Aceasta adaugandu-se in cada . Baile de plante se pot face la 2-3 zile


FITOTERAPIA SI APITERAPIA
de Gheorghe Grigore

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu