Borsul proaspat preparat in casa este produsul de baza care nu trebuie sa lipseasca la prepararea ciorbelor fiind produsul Bio numarul 1 pentru sanatatea noastra. Din comoditate si din lipsa de timp nu acordam prea mare atentie acestui produs si il cumparam atat de la piata cat si din supermarket si de putine ori citim spatiul care este destinat ingredientelor. In afara de produse bio acesta mai contine acid citric(daunator sanatatii) care la fel se achizitioneaza din comert pentru cei care prepara cantitati mari atat de bors cat si alte produse. Pentru ca Borsul Bio sa fie la fel ca pe vremea bunicii avem nevoie de Huste.
In cazul in care nu avem huste le putem prepara astfel ; avem nevoie de
Tarate , drojdie, malai, lamaie taiat in felii mari, leustean sau cimbru si crengute de visin. La un borcan de pana la opt litri se folosesc doi pumni de tarate un pumn de malai un cub de drojdie mic.
Toate acestea in parti egale in functie de borcan, se amesteca cu apa pana devine o pasta moale chir foarte moale peste care se toarna apa calduta; nu prea fiarta distruge din proprietati. . Toate aceste ingrediente sunt puse intr-un borcan de lut sau de sticla sub care se aseaza lama la un cutit pentru a nu se sparge. apoi se pune capacul si se inveleste cu o patura sau pled pentru a pastra caldura si pentru a fermenta. Dupa 12 sau 24 de ore se desface borcanul si se scurge zeama adica borsul, in cazul in care aceasta are gust de drojdie si nu va place la miros sau gust se arunca ; acestea care raman in borcan se numesc huste.
Apoi trecem la o noua preparare si amestecam hustele cu inca doi pumni de tarate peste care punem apa calduta inchidem borcanul dupa ce le-am amestecat pe toate si le invelim din nou ; dupa 12 ore borsul este adevarat, il scurgeti si il puneti la sticle la frigider pe vreme de caldura pentru ca poate fermenta.
Hustele care raman pot fi puse intr-un vas mai mic la frigider pana la urmatoarea opratiune de umplere.
In vremurile trecute era un obicei ca persoana care mesteca ingedientele cu o lopatica din lemn sa plesneasca la fund pe cea mai apropiata persoana pentru ca borsul sa iasa acru.
In cazul in care nu avem huste le putem prepara astfel ; avem nevoie de
Tarate , drojdie, malai, lamaie taiat in felii mari, leustean sau cimbru si crengute de visin. La un borcan de pana la opt litri se folosesc doi pumni de tarate un pumn de malai un cub de drojdie mic.
Toate acestea in parti egale in functie de borcan, se amesteca cu apa pana devine o pasta moale chir foarte moale peste care se toarna apa calduta; nu prea fiarta distruge din proprietati. . Toate aceste ingrediente sunt puse intr-un borcan de lut sau de sticla sub care se aseaza lama la un cutit pentru a nu se sparge. apoi se pune capacul si se inveleste cu o patura sau pled pentru a pastra caldura si pentru a fermenta. Dupa 12 sau 24 de ore se desface borcanul si se scurge zeama adica borsul, in cazul in care aceasta are gust de drojdie si nu va place la miros sau gust se arunca ; acestea care raman in borcan se numesc huste.
Apoi trecem la o noua preparare si amestecam hustele cu inca doi pumni de tarate peste care punem apa calduta inchidem borcanul dupa ce le-am amestecat pe toate si le invelim din nou ; dupa 12 ore borsul este adevarat, il scurgeti si il puneti la sticle la frigider pe vreme de caldura pentru ca poate fermenta.
Hustele care raman pot fi puse intr-un vas mai mic la frigider pana la urmatoarea opratiune de umplere.
In vremurile trecute era un obicei ca persoana care mesteca ingedientele cu o lopatica din lemn sa plesneasca la fund pe cea mai apropiata persoana pentru ca borsul sa iasa acru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu