si tu vei gandi intr-o zi la fel ca mine.

INVATA CUM SA FII UN TEMPLU PUTERNIC

Noaptea strigoilor sau noaptea plina de spaima

 Santandrei este o mare divinitate geto-daca peste care crestinii au suprapus sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei.cel Intai chemat. El devenind si orcrotitorul Romaniei pentru ca  si-a petrecut o parte din viata sa in Dobrogea de astazi pe atunci purta denumirea de Scitia.  
 Sarbatoarea isi are ceremonia la trecerea timpului adica pe 29 spre30 ceea ce inseamna ca ;  dupa calendaarul vechi  atunci era schimbarea adica inoirea anului.    Traditia spune ca aceasta noapte era denumita noaptea Strigoilor pentru ca era o noapte de haos  in care domnea spaima care cuprindea toaate asezarile tarii.   De cum se asternea seara gospodarii confectionau felinare din renumitii bostani si luminau intreaga gospodarie  pentru a vedea daca se apropie Spiritele rele. Aceste spirite  ies din morminte si se intanesc cu strigoii vii  care parasesc trupurile pe timpul noptii cand acestea dorm , fara ca sa fie simtite, si se intalnesc la rascruce de drumuri, la hotarele satelor.   Acestea duc o lupta sangeroasa ,razbunandu-se pe cei care in decursul timpului au facut rau familiilor  lor. . Lupta lor  are ca obiect o razbunare mai veche iar pentru aceasta folosesc ca obiecte de lupta, coasele din gospodariile  satenilor.   Luptele se duc pana in zori la cantatul cocosilor atunci cand spatiul se purifica si asupra teritoriilor coboara asa zisa liniste divina.   Strigoii se intorc la casele lor iar spiritele merg din nou in morminte. Cei care au teama si nu pot sa-si invinga teama prin incredere si credinta sunt atacati de acesti strigoi sau spirite care tin neaparat sa-si dovedeasca spaima si  dorind sa acapareze noi suflete de partea lor. In acest timp tinerii  atat fete cat si baieti chefuiesc in case unde toate geamurile si usile sunt unse cu usturoi pentru a indeparta spiritele rele.se mananca si se bea chiar peste masura iar unii chiar sustineau  ca au vazut aceste spirite   .
 Toti cei care participa la petrecerea care seamana a revelion  mananca usturoi si totodata aduc cu ei cate o capatana de usturoi care o pun intr-un vas  de lemn  si care este impartit la fiecare cand se intorc acasa.  Acest usturoi era pus la icoane  pentru a fi pazita casa de strigoi   si era folosit pentru vindecarea bolilor trupesti. Fetele il foloseau pentru  aflarea ursitului si il asezau sub perna la culcare. Traditia ne-a inmanat  atatea obiceiuri pe care noi le-am lasat uitarii si ne-am tradat pe noi insine inlocuindu-le cu obiceiuri de la alte popoare. Ceea ce ar trebui sa ne faca mandri este faptul ca suntem un popor harnic cu o frumusete aparte,cu o inteligenta sclipitoare si inainte de toate avem cele mai vechi origini din lume. Bostanul si usturoiul sunt doua podoabe naturale care ne pot pastra sanatatea consumandu-le , bucurandu-ne de ele si cultivandu-le cu drag pentru  a nu ne uita obiceiurile.Tine-ti felinarele aprinse si-n jurul gatului sirag de usturoi. nimanui nu-i strica o joaca!
La multi ani ! romani de pretutindeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu