- Digestia sau plamadeala la cald : este o maceratie a plantei cu un dizolvant oarecare , se face la cald la temperatura de 40-60°C . In acest mod se prepara unele uleiuri medicinale
- Cataplasma sau obojoeala : Este un preparat de consistenta moale care se obtine din planta maruntita amestecata cu apa pana se formeaza o pasta . aceasta se aplica pe zona bolnava .
- Tincturile medicinale sau esentele : Se obtin prin tratarea plantelor medicinale cu alcool de diferite concentratii 30-40°C timp de 12-14 zile . Se folosesc pentru uz intern , sub forma de picaturi .
- Siropurile medicinale : Sunt soluti extractive apoase , la care se adauga zahar ( 640g zahar la 300ml apa )
- Vinurile medicinale : se prepara prin macerarea plantelor maruntite 30-50 g planta la 1000ml vin natural . Macerarea se face 7-8 zile la temperatura camerei .
- Oteturile medicinale : Se prepara prin macerarea plantelor maruntite in otet de vin la temperatura camerei , timp 7-8 zile . Se folosesc plante aromatice in proportie de 5-10 g la 1000 ml otet . Oteturile medicinale se intrebuinteaza numai pentru uz extern .
- Baile de plante : Aceste bai pot fi pregatite astfel : plantele se pun intr-un saculet de panza se introduc intr-un vas de 3 -5 L si se lasa la fiert 15-20 min . Aceasta adaugandu-se in cada . Baile de plante se pot face la 2-3 zile
FITOTERAPIA SI APITERAPIA
de Gheorghe Grigore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu