Pagini

Dieta de Toamna - Iarna

In zilele noastre , nu se mai vorbeste despre cum sa mancam  normal , sanatos sau ca altadata ci mai nou avem  o Dieta.  Dietele sunt in functie de  anotimpuri, ele  sunt variate de la persoana la persoana in functie de idei sau de fite.Personal am facut constatari pe propriul organism, si pot spune ca : cu cat am mancat mai putin , cu atat am fost mai bine din punct de vedere al sanatatii si al greutatii. Vremurile noi  pe care le traim nu au adus nimuc bun in respectarea hranei noastre  si in timp am uitat sa fim noi cei care ne preparam cu drag orce fel de mancare . Cu totii spunem acelasi lucru "suntem grabiti - nu avem timp"  Mai intai ar trebui sa ne intrebam - cu ce ne ocupam timpul liber sau cel care este  destinat anumitor necesitati?
  Deci toata lumea trece la dieta dar nimeni nu se intereseaza daca orce organism  se poate acomoda cu o dieta pentru ca fiecare din noi stie ceea ce-i place sau nu-i place sa manance.
 Fiecare dintre noi stie ca nu suntem carnivori ci mai degraba vegetarieni ca sa nu zic ierbivori.
Fiecare dintre noi stie ca masa de dimineata este cea mai importanta .
Dimineata se serveste o gustare formata din ceai , unt , gem sau dulceata, ou fiert sau iaurt, kefir sau lapte simplu cu cereale.
Peste zi se poate manca: o supa sau o ciorba . In cazul in   care situatia  nu ne permite putem manca fructe , fara sa tinem cont ca sunt mere , pere, struguri, caise.
Seara  ; se poate manca ceva usor cum ar fi unu , doua sandwich-uri  dupa gust.
De aici putem deduce ca trei mese pe zi sunt suficiente si ca organismul nostru cere tot ceea de ce are nevoie, o pauza , o cafea , o tigara, un pui de somn si altele.dar toate rational fara a face abuz. . Nu trebuie sa semanam cu o masina de tocat; ci  trebuie sa fim constienti  ca nu suntem nascuti numai pentru mancare si ca nici o placere  nu ne conduce viata ;  noi  suntem cei care luam decizii. Pentru ca gusturi avem cu totii dar decizii putem lua atunci cand este necesar.  

Ce este masa. sau mai bine zis mancatul?
Este un ritual din cele mai vechi vremuri unde strabunii nostri savurau placerile aromelor din bucate.  Fiecare respecta ora meselor de aceea familia se aseza in jurul mesei , se binecuvantau bucatele si fiecare descoperea bucuria gustului din natura. Carnea se prepara doar la zile de sarbatoare si dulciurile la fel , deci Duminica era ziua in care familia ii multumea mult mai profund lui Dumnezeu;   mamaliga care era de baza  era inlocuita cu painea calda din cuptor.
Mai intai trebuie sa invatam sa respectam mesele , apoi sa invatam sa mancam cu adevarat sanatos si in ultimul rand sa folosim timpul in scopuri importante sufletului nostru.  Copii nostri vor invata din familie aceste traditii si le vor duce mai departe ; acesta fiind o lectie pentru ei nu vor fi nevoiti sa ajunga la tot felul de diete intrucat organismul  chiar daca trece de la  o varsta la alta v-a ramane la fel de ordonat ; si nici odata nu va face abuzuri in alimentatie.
Fii propriul tau stapan si instruieste-ti gustativele pentru   a invata sa nu mai pofteasca. 

2 comentarii:

  1. hm! o tigare a cam scapat pe acolo printre randuri.
    apostolul Pavel spunea "toate-mi sunt ingaduite dar nu toate de folos". ori daca nu-mi foloseste nici nu folosesc.:))
    cat priveste mancarea, un barometru bun il reprezinta chiar corpul. greu de crezut ca nu stii cand ai depasit masura sau nu, ca nu stii ce-ti face rau sau ce-ti face bine.
    si nu in ultimul rand, asta e personala, imi place mamaliga la nebunie, cbhiar si cu carnati.:)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Da am scapat si o tigare pentru ca tocmai presarasem si ideea ca omul isi face timp pentru placeri fie ele bune sau rele.Este foarte bine ca omul sa stie ca ceea ce nu este folositor organismului sa nu foloseasca dar unora li se pare firesc la o anumita varsta.Mamaliga este aur pentru stomac mai ales cu carnati si varza murata.

    RăspundețiȘtergere