Pagini

Sfintirea apelor , Iordanul nostru

Sarbatoarea de Boboteaza este cunoscuta la noi ca  sfintirea  tuturor  apelor de pe acest pamant. Face parte din viata noastra in fiecare an si o respectam fiecare dupa cat ne lasa sufletul. Este o ceremonie la care i-au parte credinciosii pentru retrairea botezului facut de catre Sfantul  Ioan  , fiului lui Dumnezeu cand acesta avea varsta de 30 de ani. Isus Hristos auzind ca Ioan boteaza crestinii  cu apa din Iordan  a cerut si El botezul pentru ca Duhul cel Sfant sa fie asupra noastra si cerurile sa se deschida pentru al vedea pe Dumnezeu. Toate aceste traditii sunt traite de fiecare popor si transmise mai departe prin copiii .

 Apa Sfintita
 
Apa sfintita se numeste agheazma , ea se pastreaza la icoane si are puteri tamaduitoare; de aceea se stropeste casa , curtea si grajdurile animalelor . Se bea in fiecare dimineata pe stomacul gol impreuna cu o rugaciune facuta cu toata credinta , din inima. Langa Agheazma se pune un buchet de busuioc care imprastie energiile negative ce  vin din partea celor cu " priviri rele". Pentru oamenii credinciosi  agheazma si busuiocul sunt leacuri pentru suflet si inima de aceea intoarcerea la credinta ne poate salva fiind  un remediu pentru toate problemele de zi cu zi..  Busuiocul de la biserica adus odata cu agheazma este bun de pus sub perna de catre fetele nemaritate pentru a-si visa ursitul. Odata ce apele sunt sfintite ele sunt purificate  si ne pot curata de ganduri necurate  . Aghiazma se pastreaza fara sa capete gust sau miros urat timp indelungat  avand aceleasi efecte miraculoase. In cazul in care se poate intampla sa devina tulbure sau neplacuta se spune ca cineva  arunca cu invidie ganduri sau priviri negative asupra respectivei case si atunci trebuie sa sfintim casa
Ne bucuram de toate aceste obiceiuri si odata cu ele devenim ceea ce am fost de la inceputuri, mai buni , mai intelegatori si mai curati sufleteste.

3 comentarii:

  1. LA MULTI ANI!
    Un an plin de bucuri
    si realizari iti doresc!
    Te pup si imbratisez cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am avut cateva sarbatori de boboteaza in viata mea...in ultima vreme boboteaza ca si alte sarbatori se transforma in tragi-comico-festivalreligios.
    ca si, imbranceala, bataia, inghesuiala, lesinuri....
    ani de ani s-a luat apa sfintita de la biserica fara toata presiunea asta generata de popi ca sa-i faca pe enoriasi tot mai dependenti de ei,de puterea lor...

    RăspundețiȘtergere