Pagini

Sarea.

In antichitate sarea a fost folosita drept moneda de schimb ,se spune ca soldatii romani pe langa bani primeau si un saculet cu sare ,de aici si cuvantul salariu fiind folosita drep marfa de schimb.
Sarea este formata din doua minerale Sodiu si Clor,cel mai important fiind sodiul care se gaseste in toate celulele organismului.
Din vremuri stravechi stim ca oamenii isi intampinau oaspetii cu paine si sare , amandoua fiind simbol al belsugului si rod al pamantului: traditia se mai pastreaza si astazi in multe tari ale lumii si in special la romani.Sarea se gaseste ca zacamant in saline cum ar fi orasele cu nume de Targu Ocna, Ocna Mures, Ocna Sibiului,Ocnele Mari, Ocna Sibiului.
Sarea este folosita in alimentatie drep condiment si in industria conservelor.Fara sare preparatele culinare nu ar avea gustul perfect si totusi este nevoie de o masura.
.De exemplu sunt persoane care mananca foarte sarat si atunci sodiu se depoziteaza in tesuturi retinand apa. Aceasta duce la umflarea tesuturilor si determina cresterea presiunii sangelui, care mareste munca inimii.
Sunt multe persoane care din cauza consumului in exces al sarii sufera de diferite afectiuni cum ar fi hipertensiune arteriala ,sau greutatea corporala cu cateva kilograme in plus.
Gustul preparatelor culinare printre alte condimente il da sarea ,dar trebuie consumata ponderat intrucat excesele produc unele dereglari ale metabolismului.
Sarea se gaseste din plin in unele produse semipreparate cum ar fi gustarile pe care le gasim in diferite spatii cu servire rapida si care ne potolesc foamea din mers.
Majoritatea dintre noi am folosit asemenea preparate din lipsa timpului fiind constienti de pericolul pe care il ascund ,ceea ce ar trebui sa ne ingrijoreze este faptul ca ,adolescentii sunt cei mai mari consumatori de asa zisa "mancare rapida".
Consumul fructelor si legumelor au un dublu avantaj , nu trebuie sare pentru a fi mancate si maresc aportul de potasiu ,ceea ce ajuta la scaderea tensiunii.
De retinut: Sa fim buni precum sarea in bucate dar sa nu o consumam in exces!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu